Boken ”Prisade Limhamnshus” av författaren och journalisten Ulla Hårde är en hyllning till de många entusiaster som förskönar Limhamn. Det är fyrtioåtta innehållsrika och spännande berättelser om några av dem som renoverat och räddat ett gammalt hus. Eller byggt nytt som utvecklat områdets trivsel och skönhetsvärde. Husen har belönats med Bevarandepriset av Limhamns Miljöförening sedan år 1984.
Priset består av en bronsplakett, formgiven av konstnärinnan Christina Ringsberg.

Utöver ett unikt historiskt bildmaterial från bland annat Limhamns Museiförening innehåller boken många fina nytagna bilder. Plus en karta som visar husens läge.
Först ut bland de prisbelönta husen i boken är ett litet vitt hus på Tycho Brahegatan 15. Det har ett svart papptak, blåmålade, spröjsade fönsterbågar och en fin pardörr – även den i blått. Den väl utformade skorstenen, krönt av en krans samt med så kallad utkragad anslutning till taket, är en klassiskt skånsk byggnadsdetalj.

Första Bevarandepriset år 1984 gick till det vita lilla huset med blåmålade fönster och dörrar på Tycho Brahegatan 15…

Det är ett typiskt Limhamnshus, byggt i slutet av 1800-talet sedan fastighetsspekulanten Jöns Fredriksson köpt en del av Hyllie Strandmark 27. År 1890 förvärvar fiskaren Per Olsson en tomt på 2 ar och 94 kvadratmeter av Fredriksson.

Huset köptes långt senare – år 1979 – av Ethel de Bendern, som renoverade det med varsam hand och en fin känsla för husets ursprung. Det var husets enkla framtoning – utan senare tiders takkupor, glasade verandor, fönsterluckor, perspektivfönster och moderna villadörrar – som gav henne miljöföreningens första Bevarandepris.

…samt till det rosa huset på Carl Johansgatan 49.

Samma år delade föreningen ut ytterligare ett pris till det rosa huset på Carl Johansgatan 49. Det huset hade genomgått två märkliga ombyggnader. Från en stilig byggnad à la sent 1800-tal med putsad fasad och glasad veranda till en tegelvilla med perspektivfönster. Under 1980-talet köptes huset av en entusiastisk familj som återskapade den ursprungliga fasaden igen! Hur var detta möjligt? Läs mer om trolleritricket i boken!

Huset på Carl Johansgatan i slutet av 1800-talet.

Samma hus med tegelfasad från slutet av 1940-talet.

2017 delades Bevarandepriset ut till ett vackert tegelhus på Västra Ansgarigatan 24. Bakom den stilmässiga renoveringen låg tjugotvå års kärleksfullt slit. Husägarna

Västra Ansgarigatan 24 fick priset år 2017.

Håkan Rantzow och Anette Malmborg hade noga följt ursprungsritningarna från år 1892. När de köpte huset år 1995 hade byggnaden stora tredelade fönster, en modern dörr och eternit på gaveln. Fönstren fick specialtillverkas i gammal stil, liksom en ny dörr i samma modell som den ursprungliga. Nu har de ett klassiskt Limhamnshus i rött tegel med sadeltak, fint accentuerad fasad med vackert profilerad takgesims och tandsnitt längs gavlarna. Fönstren följer 1890-talets form, inramade av en enkel mönstermurad dekor.

Det kaxiga kontorshuset på Dragörkajen belönades med priset år 2016.

Bland de belönade husen finns också nybyggen som det branta, svarta huset på kajen i Limhamn där färjorna till Dragör brukade lägga till. Det är ett kontorshus i 3 – 7 våningar med restaurang, kafé och butiker i bottenvåningen samt terrass för uteservering vid kajen mot hamnen. På kajkanten kan man äta ostron eller stekt strömming. Huset har ritats av arkitekt Lars Asklund och färdigställdes år 2014. Byggnaden är med sin sluttande form, sitt branta tak och sin placering på tomten ett välkommet, stilmässigt avbrott i den växande och ganska ensartade nybebyggelsen i området. Asklunds hus bidrar dessutom med en öppen och välkomnande miljö som ger området liv och skapar nya mötesplatser.

Boken ”Prisade Limhamnshus” kan köpas hos miljöföreningens sekreterare Christer Westesson, Sarvgränd 2 F, 216 12 Limhamn tel: 070 877 76 63, eller via e-post: lmfinfo@gmail.com

Den finns också hos Limhamns Bokhandel, BokValet vid Fridhemstorget, Akademibokhandeln I Emporia, Hansacompagniet och Mobilia, Konsthallen, Form Design Center, Butiken Geijersgatan 53, Malmö Museer, Sibbarps Kallbadhus, Kokkolit, På Kaka, Fiskrökeriet samt “Gallagården” på Gamla Gatan 6.